29 Απρ 2013

Iron Man 3: Ναι μεν αλλά…

Βγαίνοντας από τον κινηματογράφο την περασμένη Πέμπτη, έχοντας απολαύσει το Iron Man 3, συνειδητοποίησα πως κάτι με χάλασε αρκετά. Κάτι που μπορεί να μην επηρέασε την τελική βαθμολογία που έδωσα στο review του Iron Man 3, ωστόσο υπήρχαν πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει διαφορετικά στην ταινία του. Να σημειώσω εδώ πως το κείμενο που θα ακολουθήσει περιέχει αρκετά spoilers, οπότε όσοι δεν έχουν δει ακόμα την ταινία, καλύτερα να σταματήσουν την ανάγνωση.



Ξεκινάω λοιπόν λέγοντας πως είμαι μεγάλος fan των comics της Marvel, έχοντας διαβάσει αρκετά τεύχη από όλους τους super heroes, κάτι που τελικά τις περισσότερες φορές λειτουργεί αρνητικά. Βέβαια δεν ανήκω στην κατηγορία «Αυτό δεν είναι έτσι στο βιβλίο, χαλάει την ταινία», γιατί είναι πρακτικά και εμπορικά αδύνατον να ακολουθήσει ένας σεναριογράφος πιστά την τεράστια ιστορία ενός υπερ ήρωα (ιστορία που αριθμεί τα 500 περίπου τεύχη περίπου για κάθε μεγάλο όνομα των Marvel και DC).

Ωστόσο όταν είδα το πρώτο trailer του Iron Man 3 και στη θέα του Mandarin, ο μικρός geek μέσα μου άρχισε να χοροπηδάει από χαρά. Ο Mandarin είναι κάτι σαν τον Joker για τον Batman ή σαν τον Lex Luthor για τον Superman. O υπέρτατος αντίπαλος του Tony Stark και αυτός που του έχει προξενήσει τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Στο μέσο της ταινίας λοιπόν γίνεται το ΜΠΑΜ και τελικά ο Mandarin (που υποδύθηκε υποδειγματικά ο Ben Kingsley) δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ψεύτικη ιστοριούλα που οργάνωσε ο χαρακτήρας του Guy Pearce, Aldrich Killian, με τον Mandarin να μην είναι τίποτα άλλο από έναν ξεπεσμένο ηθοποιό που προσέλαβαν για να παίξει τον τρομοκράτη. Καταλαβαίνω ότι για το κοινό που δεν γνωρίζει κάτι παραπάνω για τον Iron Man, πέρα από τις ταινίας, αυτή η στιγμή ήταν μια φανταστική τροπή στο σενάριο. Ωστόσο φαντάζομαι την αντίδραση κάθε ατόμου που περίμενε για χρόνια να δει μια μάχη μεταξύ Iron Man και Mandarin στη μεγάλη οθόνη. Απογοήτευση…! Ξαναλέω, ποτέ δεν απαίτησα οι ταινίες να ακολουθούν κατά γράμμα τα comics. Εκείνη τη στιγμή όμως ένιωσα ότι η Marvel με «ξεγέλασε» με τα trailer του Iron Man 3.

Φυσικά και αυτό δεν αφαιρεί πόντους από μια αντικειμενική κριτική της ταινίας, αλλά θα υπάρξουν πολλοί που θα κατακρίνουν της επιλογές των Disney και Marvel. Γιατί πιστεύω ότι υπάρχει ένας άγραφος κανόνας για ταινίες που προέρχονται από video games ή comic. Μην παρεκκλίνεις πολύ από τον πυρήνα ενός franchise που έχει ήδη δημιουργήσει ένα ισχυρό fanbase.

Υ.Γ. Κλείνοντας θέλω να πω πως το κομμάτι των απόψεων στο Old Movie Reel δεν αποτελεί μόνο δικό μου βήμα έκφρασης. Οποιοσδήποτε θέλει να γράψει ένα κείμενο για οτιδήποτε έχει σχέση με τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση, θα είμαι παραπάνω από χαρούμενος να το ανεβάσω στο blog. Οπότε μην αντισταθείτε από το να γράψετε κάτι και να μου το στείλετε στο theolmoviereel@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου